Biblioteca Gaesti Activitati

Cei ce îndragesc cultura s-au delectat cu un eveniment spectacol ce s-a desfasurat miercuri si joi, 28-29 noiembrie a.c. , la Biblioteca Oraseneasca ”Aurel Iordache”. Este vorba despre ”Zilele Bibliotecii”, organizata cu sprijinul Primariei Gaesti si în colaborare cu Biblioteca Judeteana ”Ion Heliade Radulescu”, Colegiul National ”Vladimir Streinu” si Societatea Scriitorilor Targovisteni.
Miercuri, ora 11, cuvantul de deschidere a fost adresat de bibliotecar responsabil Valentina Tufescu si Vladut Andreescu, metodist la Biblioteca Judeteana. Dupa deschidere, scriitoarea Daniela Olguta Iordache a moderat întregul program:
- Omagierea scriitorului Alexandru George
- Prezentarea volumului de versuri ”Imberie catre Margarona” al Danielei Olguta Iordache
- Întalnirea cu scriitorul pitestean Marin Ionita si invitatii sai Cristina Onofre(”Templierii”- versuri), Gheorghe Baciu(”Cu gandul în buzunar”- versuri), Anca Barbu(”Ciorba noastra de acasa”- roman), Ania Cazacu(”Proza scurta de azi”) si membrii ai Cenaclului literar ”Sind Junior” care si-au prezentat si lansat creatiile
- Recital de versuri al elevilor de la Colegiul National ”Vladimir Streinu” îndrumati de prof. Andreea Ratea
Personalitatile prezente în prima zi au fost: criticul literar Tudor Cristea, poeta Daniela Olguta Iordache, prozatorul Dumitru Ungureanu, scriitorul Corin Bianu, scriitorul Ionita Marin, poeta Cristina Onofre, poetul Gheorghe Baciu, poeta Daniela Voiculescu.
Cea de-a doua zi a manifestarilor, joi, 29 noiembrie, a început cu o discutie privitoare la critica literara de azi sustinuta de criticul Tudor Cristea si istoricul literar Victor Petrescu. În continuare au fost prezentate noi aparitii editoriale: ” Revizuiri si consemnari ” de Tudor Cristea; ”Carti si autori de azi” de Margareta Bineata si ”Haralamba” de Ion Marculescu.
De asemenea, au fost prezentate 3 volume aparute la editura Tipo Moldova din Iasi, în colectia Opera Omnia: ”Arta derivei” de Tudor Cristea; ”Paradis. Iesirea din Paradis” de Mihai Stan; antologiile poetice ” Galaxii de dor” de George Coanda si ” Secunda Celesta” de Vali Nitu.
Un grup de elevi de la Colegiul National ”Vladimir Streinu”, îndrumati de prof. Florina Stoica au recitat versuri din creatiile poetilor George Coanda si Vali Nitu.
Editorul Mihai Stan a prezentat, sub emblema ”Poezia damboviteana pe meridianele lumii”, antologia bilingva( romano-rusa)”Targoviste-Chisinau-Sankt Petersburg”
Tot acest program a fost completat pe parcursul celor doua zile de doua expozitii: una de carte ”Literatura la Gaesti” si una de fotografie: ”Din activitatile anului 2012” , realizate de bibliotecarele institutiei gazda.

==================================================================

1 Iunie cu proiectii si expozitie de carte

Cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, Biblioteca Oraseneasca ”Aurel Iordache” a organizat alaturi de partenerii sai Gradinita Inocenta Gaesti si Serviciul de Ajutor Maltez- Filiala Gaesti, doua manifestari dedicate zilei de 1 Iunie.
Incepând cu ora 1200 institutia noastra si Serviciul de Ajutor Maltez au prezentat in sala mare a Clubului Pensionarilor proiectii video pentru copii.(desene animate, povesti etc). Copii prezenti au primit la final baloane si dulciuri.
De la ora 1600 la Casa de Cultura , Gradinita Inocenta a organizat” Festivalul Inocenta” unde au participat cu programe artistice toate cele noua grupe de prescolari ale gradinitei. Tot aici Biblioteca Oraseneasca a realizat expozitia de carte pentru copii” In lumea povestilor si a basmelor”. De asemenea am considerat ca este un bun prilej pentru a ne promova serviciile( tinând cont de numarul mare de spectatori: parinti, bunici, copii) si am impartit cu ajutorul unor voluntari fluturasi prin care le prezentam locuitorilor orasului oferta bibliotecii.
La manifestari au fost prezenti: cadre didactice, oficialitati locale, sponsori, primarul Orasului Gaesti.

============================================================
An aniversar

Vineri 10 februarie 2012, ora 10, Biblioteca Oraseneasca „Aurel Iordache” în colaborare cu Primaria Gaesti, Casa de Cultura ”Dumitru Stanciu” si Colegiul National ”Vladimir Streinu” a organizat aniversarea surpriza a scriitoarei gaestene Daniela Olguta Iordache, cetatean de onoare al Orasului Gaesti, fiica patronului spiritual al Bibliotecii Orasenesti, personalitate implicata în toate activitatile culturale desfasurate în orasul nostru. Manifestarea a fost deschisa de primarul orasului Toader Alexandru si de bibliotecar responsabil Valentina Tufescu care au vorbit despre implicarea scriitoarei în viata culturala a orasului, respectiv a bibliotecii. La aniversare au mai participat : scriitor, critic literar Tudor Cristea, scriitor Corin Bianu , Uta Lucia dir. Casa de Cultura, dir. adj. CNVS Iordache Aurelia, profesori de limba si literatura romana de la CNVS, elevi si iubitori ai operei scriitoarei. Dintre acestia Tudor Cristea, Corin Bianu si Iordache Aurelia au vorbit despre calitatea de profesor, de scriitor si nu în ultimul rand de om a sarbatoritei. Grupul de recitatori al CNVS au recitat versuri din volumul ”Rezervatia Zoil” al scriitoarei; a urmat un moment muzical care a delectat publicul prezent si o expozitie de carte cu operele scriitoarei. La final organizatorii au oferit flori si cadouri personalitatii aniversate.

*********************************************************************
Hai sa dam mana cu mana
Marti 24-01-2012, ora 10 , prof. Emil Dragota de la Scoala ”Radu cel Mare” a organizat la Biblioteca Oraseneasca lectia deschisa de istorie ”153 de ani de la mica unire”. Alaturi de el au fost prezenti elevi ai claselor a VIII-A si a VIII-a B de la Scoala „Radu cel Mare” si elevi ai clasei a VIII-a de la Scoala Nr.1 Gaesti. Activitatea a fost conceputa sub forma unei lectii de istorie în care profesorul le-a vorbit elevilor despre ziua de 24 ianuarie, le-a prezentat un material power-point iar la sfarsit 15 elevi împartiti în trei grupe, o grupa din fiecare clasa, au
participat la un concurs ad-hoc.

**************************************2*******************************************
Marti 24-01-2012, ora 12, Scoala ”Serban Cioculescu”( cls. a IV-a D-înv. Constanta Coman, cls. a IV-a A-înv. Livia Trasnitu, cls. a III-a C-înv Rodica Rosescu) a organizat în colaborare cu Casa de Cultura ”Dumitru Stanciu” la Biblioteca Oraseneasca manifestarea dedicata zilei de 24 ianuarie. Elevii pregatiti de cadrele didactice mentionate mai sus au recitat, au cantat si au dansat hora unirii, au prezentat sceneta” Mos Ion Roata si Unirea” iar coordonatorul activitatii înv. Rodica Rosescu a pregatit o prezentare power-point pe tema unirii. La sfarsit institutia gazda a prezentat expozitia de carte ”Alexandru Ioan Cuza si Unirea”.


==========================================================================
Eminesciana vineri 20-01-2012, ora 11 Biblioteca Oraseneasca ”Aurel Iordache” in parteneriat cu Colegiul National ”Vladimir Streinu”(CNVS) a organizat omagierea Luceafarului poeziei românesti, Mihai Eminescu. Alaturi de cadrele didactice de la CNVS( prof. Georgeta Soare, prof. Adela Paun, prof. Florina Stoica, prof. Elena Pucheanu, prof. Aurelia Iordache, prof. Elena Popescu, prof. Andreea Ratea), de colaboratori ai bibliotecii si Casei de Cultura ( prof. Daniela Olguta Iordache, scriitoare; critic literar Tudor Cristea, bibliotecar Laura Paun, prof. Nicolae Barbulescu, ing. Ion A. Stan, Lucia Uta, dir. Casa de Cultura) a fost si domnul Primar Toader Alexandru care a rostit si cuvântul de deschidere al manifestarii. Din program: recitari de versuri, prezentare power-point, referate pe teme eminesciene, discutii libere, moment artistic. Au participat elevi ai claselor: XI-G si XI-A, iar institutia gazda a prezentat o expozitie de carte eminesciana.

==========================================================================
9 Mai- Ziua Europei

DATA SI ORA: 9 Mai 2011, ora 11, ora 13
DENUMIRE EVENIMENT: 9 Mai- Ziua Europei
TIPUL SI NUMARUL EVENIMENTULUI: cultural-educativ, social, informativ, de animatie culturala; 12; 13
LOCUL DE DESFASURARE: Biblioteca Oraseneasca”Aurel Iordache” Gaesti
NUMAR PARTICIPANTI: 70
MATERIALE DISTRIBUITE: invitatii-program, pliante, carti, steaguri
GRUPUL TINTA: elevi, cadre didactice, locuitori ai Orasului Gaesti
MESAJE DE COMUNICARE: sa cunoastem cat mai multe despre 9 Mai – zi cu tripla semnificatie istorica, Europe Direct - punct de informare europeana
SCURTA DESCRIERE A ACTIVITATII
Luni 9 Mai 2011, ora 11 clasa a IV-a B de la Scoala „Serban Cioculescu”, invatatoare Tarba Florica au marcat ziua de 9 Mai la Biblioteca Oraseneasca „Aurel Iordache”. In deschidere bibliotecar Valentina Tufescu le-a vorbit elevilor despre semnificatia acestei zile, iar bibliotecar Mugurel Teodora a prezentat un material informativ „Despre Europe Direct”- punct de informare comunitara. Elevii sub indrumarea doamnei invatatoare au pregatit referate, o expozitie de desene si un scurt program artistic dedicate acestei zile. Elevele Badea Georgiana si Gheorghe Denisa de la clasa a V-a C Scoala Nr. 6 „Serban Cioculescu”, voluntare ale bibliotecii au recitat versuri si au intonat imnul „Oda Bucuriei”. In final a avut loc un concurs ad-hoc „Ce stim despre Europa” la care au participat elevi din public iar bibliotecar Valentina Tufescu a facut un rezumat al acestei manifestari invitandu-i totodata pe cei prezenti sa vizioneze expozitia de materiale informative „Europe Direct”.


Luni 9 Mai 2011, ora 13 Primaria Orasului Gaesti, Casa de Cultura „Dumitru Stanciu”, Scoala „Radu cel Mare”, Scoala „Serban Cioculescu” si Biblioteca Oraseneasca „Aurel Iordache” au organizat la sediul celei din urma activitatea cultural-educativa dedicata zilei de 9 Mai, zi cu tripla semnificatie istorica: Ziua Europei, Ziua Independentei de Stat a Romaniei si Ziua Victoriei asupra Fascismului.
Profesorii de istorie Mariana Gheorghe si Guta Florin au prezentat comunicarile: „U.E. - oameni si locuri” si „U.E. astazi”. Cativa elevi au prezentat referatele: „Locuri simbol al U.E.”, „Simbolurile U.E.”, „Personalitati ale U.E.”, „Institutiile U.E”, „Momentele extinderii U.E.”, „Integrarea Romaniei in U.E.”, „9 Mai 1877 Ziua Independentei Romane” si „9 Mai 1945 Ziua Victoriei asupra Fascismului”.
La concursul cu tema „Uniunea Europeana – oameni si locuri” moderat de prof. Gheorghe Mariana au participat 7 echipaje formate din cate 2 elevi din clasele a VIII-a de la Scolile „Radu cel Mare” si „Serban Cioculescu”.
Participantii foarte bine pregatiti au fost premiati de Uta Lucia, director al Casei de Cultura cu ceasuri, calculatoare, pixuri si semne de carte.
In final grupul vocal al Scolii „Radu cel Mare” a intonat imnul Europei
„Oda Bucuriei”
=============================================
Ora de poveste

Marti 12 aprilie 2011,ora 11 Biblioteca Oraseneasca „Aurel Iordache” in parteneriat cu Asociatia „Serviciul de Ajutor Maltez”, le-a pregatit o frumoasa surpriza copiilor de la grupa pregatitoare si grupa mica ale Gradinitei „Piticot”. Prin intermediul doamnelor educatoare Corbeanu Georgeta si Milescu Anisoara care au raspuns cu amabilitate propunerii de colaborare a Bibliotecii Orasenesti, prescolarii au putut viziona prezentarea cu ajutorul videoproiectorului a povestilor „Punguta cu doi bani” si „Praslea cel voinic si merele de aur”.
Copii au fost placut surprinsi de modalitatea noua de prezentare a povestilor care le-a captat intreaga atentie. La final bibliotecarul responsabil Valentina Tufescu le-a pus cateva intrebari din povestile vizionate la care micutii au raspuns cu entuziasmul adecvat varstei lor.

8 Martie- Ziua Internationala a Femeii

Marti 8 Martie, ora 12 Biblioteca Oraseneasca ”Aurel Iordache” a primit vizita clasei a III-a A ( Scoala Nr.6 ”Serban Cioculescu”, inv. Livia Trasnitu) care a prezentat un program artistic dedicat zilei de 8 Martie.Elevii au venit insotiti de mame si bunici carora le-au dedicat cantece si versuri iar la sfarsit le-au oferit ghiocei.
In aceeasi zi la ora 13 membrele Centrului de Zi pentru Persoane Varstnice au asistat la un spectacol pregatit in cinstea lor de prescolarii grupei pregatitoare de la Gradinita ”Piticot”, educatoare Georgeta Corbeanu si de voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez care au oferit si flori doamnelor prezente.


============================================================

1 Martie, zi deschisa a bibliotecii


Marti 1 Martie 2011, ora 1030 prescolarii grupei pregatitoare ”Piticii” de la Gradinita ”Inocenta” Gaesti însotiti de educatoarele Marculescu Mirela si Dumitrescu Mariana au vizitat Biblioteca Oraseneasca ”Aurel Iordache”. Copiilor le-a fost prezentata biblioteca, normele biblioteconomice de asezare a cartilor la raft, regulile de comportare în biblioteca si etapele de înscriere si împrumut de carti.
Copii au fost atrasi de cartile specifice vârstei lor, au ramas impresionati de sala de lectura a institutiei unde au rasfoit foarte multe enciclopedii, atlase cu animale si plante si au pus foarte multe întrebari la care au primit si raspunsuri din partea colectivului de bibliotecare.
Concursul de creativitate ”Cel mai frumos martisor” s-a finalizat cu selectia a 18 martisoare care vor fi expuse în biblioteca pe parcursul lunii martie.
Vizita s-a încheiat cu un program artistic dedicat zilei de 8 Martie.

================================================


Evocare I.C.Vissarion

Miercuri 09 februarie 2011, ora 12, Biblioteca Oraseneasca ”Aurel Iordache” impreuna cu Cenaclul Literar ”I.C.Vissarion”, Casa de Cultura ”Dumitru Stanciu” si Colegiul National ”Vladimir Streinu” au organizat in sala de lectura a Bibliotecii Orasenesti evocarea scriitorului dâmbovitean, nascut la Costesti Vale, I.C.Vissarion(2.02.1879-5.11-1951).
Manifestarea a fost deschisa de bibliotecarul responsabil Valentina Tufescu care a prezentat motivul pentru care cele trei institutii de cultura si educatie s-au reunit. La eveniment au participat scriitorul Tudor Cristea care a facut o scurta descriere a operei scriitorului evocat; prof. Florina Stoica care si-a prezentat proiectul ”Scriitori dâmboviteni de ieri si de azi” si prof. Andreea Ratea care a adus la cunostinta publicului prezent corespondenta lui I.C.Vissarion.
Biobibliografia in text si imagini(prezentare power-point), I.C.Vissarion in constiinta urmasilor, ”Ber Caciula” – basmul cult stiintifico-fantastic, ”Mila” de I.C.Vissarion si ”I se cuvin mai multe lui I.C.Vissarion” au fost prezentate de elevi ai claselor a X-a D si a XI-a G de la CNVS.Membrii Cenaclului I.C.Vissarion : Catalin Ene, Corina Geacar si Anca Husaru au delectat publicul cu versuri din creatia proprie.La eveniment au fost prezente si doamnele Ariadna Ghitescu-Radulescu director adjunct al CNVS si Uta Lucia director al Casei de Cultura Gaesti.Elevii care si-au adus contributia la realizarea programului au fost premiati cu diplome de catre profesorii indrumatori.

======================================

Joi, 26-01-2011 Biblioteca Oraseneasca ”Aurel Iordache” a organizat în colaborare cu Casa de Cultura ”Dumitru Stanciu”, Colegiul National ”Vladimir Streinu” si Primaria Gaesti Caragialiana, manifestare dedicata omagierii lui Ion Luca Caragiale.

La eveniment au fost prezenti: domnul Grigore Gheorghe, viceprimar; prof. Ariadna Radulescu-Ghitescu, dir.adj. CNVS; Uta Lucia, dir. Casa de Cultura si institutor Livia Trasnitu Scoala ”Serban Cioculescu” care au deschis evenimentul prin scurte alocutiuni.

Prof. Nicolae Barbulescu regizorul si coordonatorul programului împreuna cu trupa sa de teatru(elevi ai CNVS) au pus în scena ”Lumea lui Caragiale”: ”Justitie”; ” O noapte furtunoasa ”; ”O scrisoare pierduta”etc. Invitatul special a fost domnul Ioan A. Stan care datorita interventiilor sale a primit aplauze îndelungi din partea publicului.

Bibliotecar Elena Mazilescu a prezentat o interesanta expunere din lumea lui Caragiale intitulata ”Exista, dar nu este”.

În cadrul acestei manifestari a fost prezentata o expozitie de carte caragialiana si o interesanta expozitie de desene realizata de elevii: Popa Stefan si Cofaru Stefan clasa a III-a A, Scoala ” Serban Cioculescu”, institutor Livia Trasnitu- premiati la Concursul National ”O ce veste minunata” Santana decembrie 2010.

La sfarsit membrii trupei de teatru si elevii care au realizat expozitia de desene au fost premiati cu carti din partea institutiei gazda.

=============================

Eminesciana

Vineri 14 ianuarie 2011, Colegiul National ”Vladimir Streinu”(CNSV), Casa de Cultura ”Dumitru Stanciu”, Primaria Gaesti si Biblioteca Orasenesca ”Aurel Iordache” au organizat la sediul celei din urma Lectia deschisa de poezie ”Mihai Eminescu- destin si creatie”.
Activitatea a fost deschisa de prof. Ariadna Radulescu director adjunct al CNSV.
Catedra de limba si literatura romana a CNSV, profesor moderator Gheorghe Constantin a pregatit cu ajutorul elevilor momente de poezie si momente muzicale care au delectat publicul prezent.
Profesorii Tudor Cristea, critic literar, Ratea-Cercel Andreea si Daniela-Olguta Iordache au prezentat reflectii filosofice despre opera eminesciana, prof. Soare Georgeta a interpretat o romanta pe versurile poetului si prof. Iordache Aurelia a pregatit recitarea in limba franceza- ”Il etait une fois…un grand poete!”.
Selectia textelor si regia au fost realizate de prof. Florina Stoica, iar bibliotecarele institutiei gazda au expus carti ale poetului nepereche.
================================
FISA EVENIMENT


DATA SI ORA: 18-19 NOIEMBRIE 2010, ora 12:00
DENUMIRE EVENIMENT:Zilele Bibliotecii ”Aurel Iordache”
TIPUL SI NUMARUL EVENIMENTULUI:cultural, informativ, de socializare, de animatie culturala; 23
LOCUL DE DESFASURARE: Biblioteca Oraseneasca ”Aurel Iordache” Gaesti
NUMAR PARTICIPANTI:155
MATERIALE DISTRIBUITE:afise, invitatii, programe, carti
GRUPUL TINTA: elevi, cadre didactice, personalitati din lumea literara, locuitori ai Orasului Gaesti
MESAJE DE COMUNICARE: biblioteca centru de informare comunitara, cartea- o fereastra catre lume, un om informat este un om puternic

SCURTA DESCRIERE A ACTIVITATII
Joi 18 noiembrie si Vineri 19 noiembrie 2010, Biblioteca Oraseneasca ”Aurel Iordache” Gaesti a organizat în colaborare cu Primaria Gaesti, Biblioteca Judeteana ”Ion Heliade Radulescu”, Colegiul National ”Vladimir Streinu”(CNSV) si Casa de Cultura ”Dumitru Stanciu” cea mai importanta manifestare de animatie culturala- ”Zilele Bibliotecii Aurel Iordache”.

Actiunea a debutat cu discursul bibliotecarului responsabil Valentina Tufescu care a vorbit despre importanta acestei zile, despre impactul pe care îl are biblioteca asupra comunitatii locale multumindu-le celor prezenti pentru participare (elevi, cadre didactice, personalitati din lumea literara, oficialitati locale, utilizatori ai serviciilor bibliotecii).
Au urmat alocutiunile: d-lui viceprimar Grigore Gheorghe, d-lui Vladut Andreescu, metodist la Biblioteca Judeteana ”Ion Heliade Radulescu” si a d-nei prof. Daniela Olguta Iordache, scriitoare, fiica patronului spiritual al bibliotecii din Gaesti.
Prof. Tudor Cristea, scriitor, critic literar; Stefan Ioan Ghilimescu, scriitor si prof. Daniela Olguta Iordache, scriitoare au omagiat prin momentul intitulat:” Nevoia de valori- Lumini si umbre” personalitatea poetului Adrian Paunescu recent disparut dintre noi.Elevii clasei a XII-a F de la CNSV au pregatit un recital poetic –” Sunt radical” din opera aceluiasi poet.
Caracteristice acestui eveniment, lansarile de carte nu puteau lipsi:”Nu tradati va rog!” de Corneliu Zeana si ”Utopia unui profesor” de Ion Coca au fost prezentate de autori si de personalitatile literare invitate.
Publicul a putut rasfoi cartile cu autograf strânse de-a lungul anilor în biblioteca si prezentate acum într-o expozitie si au primit carti cu autograf de la scriitorii prezenti.
Prima zi a manifestarii s-a încheiat cu consfatuirea metodica”Servicii de biblioteca pentru utilizatori moderni”,moderata de Vladut Andreescu, metodist la Biblioteca Judeteana ”I.H.Radulescu” la care au participat bibliotecarele din Centrul Metodic Gaesti.

Vineri 19 noiembrie 2010 bibliotecarul responsabil Valentina Tufescu si d-ul viceprimar Grigore Gheorghe au deschis cea de-a doua zi a activitatii cu promisiunea ca vor face tot ce le sta în putinta pentru ca acest lacas al cartii sa se transforme într-un adevarat centru de informare comunitara.

Prof. Daniela Olguta Iordache, a vorbit despre revista ”Litere” la 10 ani de existenta, revista lunara de cultura a Societatii Scriitorilor Târgovisteni al carei director este scriitorul gaestean Tudor Cristea.
În memoria lui Barutu T.Arghezi elevii clasei a XII-a F si a XII-a B de la CNSV au pregatit momentele de versuri si proza ”Martisorul e patria mea”,”Pasi prin lume” si ”Tablete argheziene”.
A urmat lansarea de carte ”Kisselef 10.Fabrica de scriitori” ed. a 2-a, a prozatorului pitestean Ionita Marin care a venit însotit de: Nicoleta Popa, poeta; prof. Mariana Dobrin, poeta; Cristina Onofre, poeta si Puiu Margescu, actor si pictor. Acestia ne-au delectat cu veruri si proza din creatiile proprii si au oferit câteva carti cu autograf.
Membrii cenaclului literar ”Ucenicii Vrajitori” din Pitesti si ai Cercului Literar”Gura Teghii” de la CNSV au citit din operele proprii specifice vârstei lor adolescentine.ComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
   
 
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare